Carabaccia

Tessa Capponi-Borawska/Magazyn Kuchnia 29.05.2020 13:56
(brak ocen)
OCEŃ
Carabaccia
Carabaccia
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Cebulę, marchewkę i selera kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka o grubym dnie. Wlewamy oliwę, solimy i pieprzymy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (przez ok. godzinę). Mieszamy często, ale nie dodajemy wody, wystarczy sok, który wycieknie z warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowany groszek (połowę wcześniej miksujemy).

2 / 3

Z chleba robimy grzanki, zanurzamy na chwilę w gorącej wodzie i układamy na talerzach. Wlewamy zupę, na wierzchu każdej porcji kładziemy jajko w koszulce (ugotowane osobno w nieosolonej wodzie). Posypujemy parmezanem.

3 / 3

Carabaccia to stara potrawa florencka podobna do francuskiej zupy cebulowej. Podaję przepis na wersję współczesną (oczywiście podstawową, bo wariacji jest mnóstwo). Różni się ona od renesansowego pierwowzoru pn. carabazada, w której, zamiast warzyw, były migdały, cynamon i cukier. Wedługg przepisu Paolo Petroniego z jego książki "Il libro della vera cucina fiorentina", czyli "Księga prawdziwej kuchni florenckiej"

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA