Składniki (4porcje)
-
Cebula - 3 dużeMarchewka - 2 średnieSeler naciowy - 4 łodygiGroszek zielony - 30 dagJajka - 4Chleb - 4 kromkiOliwa - 1/2 szklankiParmezan - startySól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę, marchewkę i selera kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka o grubym dnie. Wlewamy oliwę, solimy i pieprzymy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (przez ok. godzinę). Mieszamy często, ale nie dodajemy wody, wystarczy sok, który wycieknie z warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowany groszek (połowę wcześniej miksujemy).
Z chleba robimy grzanki, zanurzamy na chwilę w gorącej wodzie i układamy na talerzach. Wlewamy zupę, na wierzchu każdej porcji kładziemy jajko w koszulce (ugotowane osobno w nieosolonej wodzie). Posypujemy parmezanem.
Carabaccia to stara potrawa florencka podobna do francuskiej zupy cebulowej. Podaję przepis na wersję współczesną (oczywiście podstawową, bo wariacji jest mnóstwo). Różni się ona od renesansowego pierwowzoru pn. carabazada, w której, zamiast warzyw, były migdały, cynamon i cukier. Wedługg przepisu Paolo Petroniego z jego książki "Il libro della vera cucina fiorentina", czyli "Księga prawdziwej kuchni florenckiej"
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory