Charlotta truskawkowa
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Biszkopt
Jajka - 4Cukier puder - 200 g + 2 łyżkiWoda - 1/4 szklankiSól - szczyptaMąka pszenna - 200 gDżem - 170 g truskawkowego
-
Nadzienie
Truskawki - 450 g, mogą być mrożoneŻelatyna - 4-5 łyżeczekSerek philadelphia - 250 gCukier puder - 100 gŚmietana kremówka 36 proc. - 200 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Ucieramy żółtka z cukrem i wodą. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru. Przekładamy białka do żółtek i delikatnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Na koniec przesiewamy do jajek mąkę i ostrożnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 10 minut, aż biszkopt się zrumieni. Wyjmujemy go z pieca i odstawiamy na 5 minut. Z tej strony, gdzie był papier do pieczenia, nakładamy dżem. Zwijamy biszkopt w roladę i odstawiamy, aż wystygnie. Potem kroimy na kawałki o grubości ok. 1 cm i wykładamy nimi miskę o pojemności ok. 1,5 l.
Truskawki gotujemy i miksujemy. Do żelatyny dodajemy kilka łyżek wody, a gdy spęcznieje, mieszamy ją z truskawkami. Serek ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy do niego ubitą śmietankę, a na koniec truskawkową pulpę. Wszystko mieszamy i wylewamy na biszkopty.
Deser przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki, aż stężeje. Przed podaniem odcinamy wystające kawałki, a potem przekładamy gotowy deser na talerz.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory