Charlotta truskawkowa

Maria Szkop, Magazyn Kuchnia 10.04.2021 19:35
(brak ocen)
OCEŃ
Charlotta truskawkowa
Charlotta truskawkowa
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Ucieramy żółtka z cukrem i wodą. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru. Przekładamy białka do żółtek i delikatnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Na koniec przesiewamy do jajek mąkę i ostrożnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 10 minut, aż biszkopt się zrumieni. Wyjmujemy go z pieca i odstawiamy na 5 minut. Z tej strony, gdzie był papier do pieczenia, nakładamy dżem. Zwijamy biszkopt w roladę i odstawiamy, aż wystygnie. Potem kroimy na kawałki o grubości ok. 1 cm i wykładamy nimi miskę o pojemności ok. 1,5 l. 

2 / 3

Truskawki gotujemy i miksujemy. Do żelatyny dodajemy kilka łyżek wody, a gdy spęcznieje, mieszamy ją z truskawkami. Serek ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy do niego ubitą śmietankę, a na koniec truskawkową pulpę. Wszystko mieszamy i wylewamy na biszkopty. 

3 / 3

Deser przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki, aż stężeje. Przed podaniem odcinamy wystające kawałki, a potem przekładamy gotowy deser na talerz.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.