Składniki (4porcje)
-
Chili - 6 papryczekChili - 6 suszonych papryczek chilli Poblano Ancho (namoczonych)Wołowina - 1 kgOliwa - 1 łyżkaLiść laurowy - 2Kminek - 1 łyżka mielonegoCzosnek - 2 ząbkiCebula biała - 1Oregano świeże - 2 łyżeczkiPapryka czerwona - 2 łyżki (w proszku)Cukier - 1 łyżeczkaSól - odrobina (ma być gruba)Pieprz czarny mielony - do smakuKrakersy - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Chilli kroimy w paski, usuwamy nasiona. Zalewamy dwiema filiżankami wrzątku i pozostawiamy na 30 min. Po tym czasie odlewamy wodę i zachowujemy ją. Wołowinę kroimy w centymetrową kostkę i obsmażamy na brązowy kolor na rozgrzanej oliwie. Wlewamy wodę, w której moczyło się chilli, i zagotowujemy. Wrzucamy liście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę.
2 / 2
W tym czasie miksujemy resztę składników, włączając chilli, z połową filiżanki wody. Powstałe purée dodajemy do mięsa i gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny, podlewając wodą w razie potrzeby. Jeśli chcemy otrzymać chilli a la Columbo, powinniśmy "udekorować" je garścią krakersów.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory