Chleb z ziemniakami

Magazyn Kuchnia 18.12.2019 17:37
(brak ocen)
OCEŃ
Chleb z ziemniakami
Chleb z ziemniakami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zrób rozczyn: drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z ciepłą, ale nie gorącą wodą i odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczęły "pracować". Zrób ciasto: obierz ziemniaki, umyj je, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do rondla. Zalej taką ilością osolonej wody, aby sięgała 1-2 cm powyżej ziemniaków. Ugotuj, odcedź (pozostaw wodę, w której ziemniaki się gotowały) i ugnieć lub przeciśnij przez praskę. Wodę z ziemniaków ostudź, wymieszaj z rozczynem i ugniecionymi ziemniakami, wsyp połowę mąki, wymieszaj, przykryj lnianą ściereczką. Odstaw na 3-4 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem dodaj resztę mąki, dokładnie wyrób (20 minut). Ciasto powinno być gładkie, jednolite i nie może się kleić do rąk. Ponownie przykryj je i odstaw do wyrośnięcia - tym razem na półtorej godziny. Dwie formy keksowe posmaruj grubo masłem, napełnij wyrośniętym ciastem i po raz trzeci odstaw do wyrośnięcia. Formy wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz godzinę w temp. 200 st. C. Nie włączaj termoobiegu, a do piekarnika wstaw żaroodporną miseczkę z wodą. Dzięki temu chleb nie wyschnie.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.