Chłodnik
Chłodnik
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Burak - 2-3Jajka - 3Szczypiorek - 1 pęczekŚmietana 22 proc. - 1 szklankaKefir - 3 szklanki, może być zsiadłe mlekoSok cytrynowy - 2 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Dokładnie wyszoruj buraki i ugotuj je (lub upiecz) w łupinkach. Pokrój w paseczki. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, pokrój na ósemki. Ogórka umyj, pokrój w kostkę (nie obieraj).
2 / 2
Wymieszaj śmietanę z kefirem lub zsiadłym mlekiem, przypraw sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, dodaj posiekany szczypiorek, buraczki oraz ogórki. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki. Podawaj z cząstkami jajek na twardo. Przed podaniem możesz wrzucić do każdej porcji chłodnika kostkę lodu. Na dworze upał, a na obiad chłodnik i ziemniaki z koperkiem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory