Chrupiące skrzydełka w słodkiej glazurze

Haps 23.11.2020 16:59
(1 ocena)
OCEŃ
Chrupiące skrzydełka w słodkiej glazurze
Skrzydełka są świetne - latem fantastyczne na grilla, zimą chętnie wrzuca się je do piekarnika. A próbowaliście tych w wersji egzotycznej - w chrupiącej panierce w klejącym, słodkim sosie? Jeśli nie - do dzieła! A jeśli tak... Nie wierzymy, że znów ich nie zrobicie.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Skrzydełka dopraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj z mąką pszenną, skrobią kukurydzianą proszkiem do pieczenia. Gotowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 15-20 minut. W tym czasie przygotuj glazurę.

2 / 3

W garnuszku umieść cukier, ocet ryżowy, sos sojowy, skórkę i sok z pomarańczy. Gotuj, aż płyn zredukuję się o połowę lub do momentu, aż zacznie robić się kleisty. Dodaj drobno posiekany lub starty na tarce czosnek i imbir. Pogotuj chwilę. Dodaj skrobię wymieszaną z wodą. Zagotuj i zestaw z ognia.

3 / 3

Wyjmij skrzydełka z piekarnika – jeśli nie są wystarczająco rumiane, nie przejmuj się, ważne by były chrupiące i soczyste. Wrzuć skrzydełka do miski, zalej je gotową glazurą i dokładnie wymieszaj. Jedz,póki gorące!

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.