Chrupiące skrzydełka w słodkiej glazurze
Skrzydełka są świetne - latem fantastyczne na grilla, zimą chętnie wrzuca się je do piekarnika. A próbowaliście tych w wersji egzotycznej - w chrupiącej panierce w klejącym, słodkim sosie? Jeśli nie - do dzieła! A jeśli tak... Nie wierzymy, że znów ich nie zrobicie.
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSkrobia ziemniaczana - 140 gMąka pszenna - 80 gProszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
-
Na glazurę
Cukier - 170 gOcet ryżowy - 180 mlSos sojowy - 90 mlPomarańcze - 1Czosnek - 2 ząbkiImbir - 2 cmWoda - 60 mlSkrobia ziemniaczana - 10 gChili - 2 papryczki
-
Oraz
Kolendra (natka) - doniczkaDymka - pęczek
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Skrzydełka dopraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj z mąką pszenną, skrobią kukurydzianą proszkiem do pieczenia. Gotowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 15-20 minut. W tym czasie przygotuj glazurę.
2 / 3
W garnuszku umieść cukier, ocet ryżowy, sos sojowy, skórkę i sok z pomarańczy. Gotuj, aż płyn zredukuję się o połowę lub do momentu, aż zacznie robić się kleisty. Dodaj drobno posiekany lub starty na tarce czosnek i imbir. Pogotuj chwilę. Dodaj skrobię wymieszaną z wodą. Zagotuj i zestaw z ognia.
3 / 3
Wyjmij skrzydełka z piekarnika – jeśli nie są wystarczająco rumiane, nie przejmuj się, ważne by były chrupiące i soczyste. Wrzuć skrzydełka do miski, zalej je gotową glazurą i dokładnie wymieszaj. Jedz,póki gorące!
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory