Churros tradycyjne
Churros tradycyjne
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Woda - 250 mlSmalec - 50 g, może być masłoMąka pszenna - 200 gSól - szczyptaJajka - 3 roztrzepaneOlej rzepakowy - do głębokiego smażeniaCukier - do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto przygotowujemy poprzedniego dnia. Wodę zagotowujemy z tłuszczem. Do wrzątku wsypujemy mąkę i sól, zmniejszamy płomień i mocno mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Wyrabiamy, aż masa będzie gładka i błyszcząca (jak na ptysie). Gdy trochę ostygnie, dodajemy jajka, mieszamy. Następnego dnia rozgrzewamy olej w szerokim garnku. Szprycę do nakładania kremu napełniamy ciastem i wyciskamy do gorącego oleju długie paluchy (ciasto jest dosyć twarde, więc szpryca musi być mocna). Gorące churros osączamy na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory