Ciasteczka marchewkowe
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Marchewka - 800 g + 1 sztukaJajka - 2Miód pszczeli - 100 g akacjowegoSól - do smakuPomarańcze - 1Śmietana kremówka 36 proc. - 150 gCiastka - 6 migdałowychCukier - 100 gMasło - 1 łyżka
-
Ciasto:
Mąka pszenna - 200 gMasło - 100 gŻółtka - 1Woda - ok. 1/2 szklanki, zimnej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Obrane i pokrojone marchewki (oprócz jednej) gotujemy do miękkości i miksujemy. Dodajemy jaja, miód, szczyptę soli, startą skórkę z 1/2 pomarańczy i śmietankę. Dokładnie mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim 8-10 foremek o średnicy 9-10 cm, robimy dziurki widelcem, a następnie posypujemy pokruszonymi ciasteczkami. Na ciasteczka wylewamy marchewkową masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż się zrumienią (ok. 30 min). W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy cukier, a gdy zbrązowieje, dodajemy masło. Z pozostałej marchewki i skórki z połowy pomarańczy robimy wiórki, wrzucamy do karmelu i smażymy ok. 30 min, aż płyn odparuje. Niteczkami marchewki i pomarańczy dekorujemy babeczki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory