Ciastka migdałowe
Ciasteczka migdałowe
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Ciasto filo - 50 dagMasło - 10 dagŻółtka - jedno
-
Nadzienie
Migdały - 25 dagCukier - 10 dagMasło - jedna łyżeczkaCynamon - pół łyżeczkiLikier pomarańczowy - łyżkaOlej rzepakowy - do smażeniaMiód pszczeli - 50 dagMigdały - 5 dag prażonych i poszatkowanych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Migdały sparzamy, obieramy i mielemy wraz z cukrem. Dodajemy masło, cynamon i likier. Mieszamy i formujemy z masy kulki. Placki ciasta filo kroimy w kwadraty, każdy smarujemy rozpuszczonym masłem i umieszczamy na nim kulkę z masy. Ciasto składamy w poprzek na pół (powstaną trójkąty), brzegi zaklejamy żółtkiem. Smażymy w głębokim oleju, a gdy ciastka się zrumienią, zanurzamy je w miodzie i posypujemy migdałami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory