Creme brulée z foie gras
Creme brulée z foie gras
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Foie gras - 200 gŚmietana kremówka 36 proc. - 200 mlŻółtka - 5Sól - szczyptaCukier - 1 łyżeczkaPorto - 1 łyżeczkaCynamon - 2 szczypty wymieszane z gałką muszkatową, goździkiem i pieprzemMleko 2.0 proc. - 200 mlBrązowy cukier demerara - 60 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Foie gras miksujemy ze śmietaną, żółtkami, solą, cukrem, porto i przyprawami. Dodajemy mocno podgrzane mleko i znów miksujemy. Przecedzamy przez drobne sitko i wstawiamy na minimum 2 godz. do lodówki.
2 / 3
Rozlewamy masę do miseczek, ustawiamy na ściereczce w brytfance, wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości miseczek. Przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy 45-90 minut (w zależności od wielkości naczyń) w 130°C. Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin.
3 / 3
Posypujemy cukrem i przypalamy palnikiem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory