Curry z rzodkiewkami
Curry z rzodkiewkami
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Cebula biała - jednaImbir - kawałek (3 cm) świeżegoChili - kawałek (2 cm) ostrej papryczki oczyszczonej z pestekCzosnek - ząbekOlej kokosowy - trzy łyżkiKumin (kmin rzymski) - łyżeczkaKolendra mielona - pół łyżeczkiRzodkiewka - dwa pęczkiLimonka - pięć liści limonki kaffirGroszek zielony - szklanka świeżego lub mrożonegoOrzechy nerkowca - pół szklankiMleko kokosowe - 400 mlSos sojowy - łyżkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuKolendra (natka) - pęczek świeżej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę kroimy w kostkę, imbir, chilli i czosnek siekamy. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy imbir, czosnek i chilli oraz kumin i kolendrę. Mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez 3-5 minut. Oczyszczone rzodkiewki kroimy w ćwiartki, wrzucamy na patelnię razem z listkami kafiru, groszkiem i orzechami nerkowca. Porządnie mieszamy, wlewamy mleko kokosowe i sos sojowy. Dusimy na średnim ogniu 10-12 minut, aż sos się zredukuje i wyraźnie zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem,posypujemy listkami kolendry, podajemy z ryżem lub pieczywem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory