Cykoria zapiekana z camembertem
Cykoria zapiekana z camembertem
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Żółtka - 3Cykoria - 2Sok cytrynowy - łyżkaMasło - 2 łyżkiCamembert - 1Rzodkiewka - pęczekSer żółty - 10 dag drobno startego ostrego seraMleko 3.2 proc. - szklankaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuGałka muszkatołowa - szczyptaSzczypiorek - 2 łyżki posiekanego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Cykorie przekrawamy na pół, wycinamy gorzki środek. Skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do rondelka i obgotowujemy 3-5 minut w niedużej ilości osolonej wody. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim cykorie. Camembert kroimy w poprzek na plasterki, rzodkiewkę na cienkie talarki - jedno i drugie układamy w naczyniu obok cykorii. Posypujemy tartym żółtym serem.
2 / 2
Mleko, żółtka i przyprawy roztrzepujemy razem i sosem zalewamy cykorie. Zapiekamy w 180°C przez 15-20 minut, aż sos się zetnie. Przed podaniem posypujemy potrawę szczypiorkiem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory