Cykoria zapiekana z camembertem

Dorota Próchniewicz, Magazyn Kuchnia 28.01.2021 16:56
(brak ocen)
OCEŃ
Cykoria zapiekana z camembertem
Cykoria zapiekana z camembertem
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Cykorie przekrawamy na pół, wycinamy gorzki środek. Skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do rondelka i obgotowujemy 3-5 minut w niedużej ilości osolonej wody. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim cykorie. Camembert kroimy w poprzek na plasterki, rzodkiewkę na cienkie talarki - jedno i drugie układamy w naczyniu obok cykorii. Posypujemy tartym żółtym serem.

2 / 2

Mleko, żółtka i przyprawy roztrzepujemy razem i sosem zalewamy cykorie. Zapiekamy w 180°C przez 15-20 minut, aż sos się zetnie. Przed podaniem posypujemy potrawę szczypiorkiem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA