Składniki (4porcje)
-
Czosnek - 2 ząbkiCebula biała - 1Oliwa - do smakuBulion warzywny - 1/2 l gorącegoCukinia - 1 małaDynia makaronowa - 500 g upieczonejTymianek suszony - 2 gałązkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuParmezan - świeżo startyCzarny ryż - 300 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Posiekane czosnek i cebulę podsmażamy na oliwie w rondlu o grubym dnie. Wsypujemy ryż i mieszając, podgrzewamy przez 1-2 minuty. Porcjami wlewamy bulion. Gdy jedna porcja się wchłonie, dodajemy kolejną, do chwili aż ryż zrobi się półtwardy. Wtedy wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i upieczona dynię (jak w przepisie na kremową zupę), posiekany tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy risotto jeszcze 5 minut. Dynia częściowo powinna się rozpaść i nadać ryżowi kremową konsystencję. Przekładamy risotto na talerze i posypujemy parmezanem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory