Czekadełko wigilijne
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka wbijamy do miski i mieszamy pałeczką, aż żółtka i białka połączą się zupełnie. Nie należy przy tym jajek ubijać, tylko powoli, cierpliwie mieszać. Solimy. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy tłuszcz i wlewamy jajka. Nadając patelni ruch kolisty, rozprowadzamy jajka po całej jej powierzchni. Kiedy się zetną, delikatnie ześlizgujemy omlet na deskę, żeby wystygł. Pozbawione ości i drobno posiekane kawałki ryby mieszamy z utartym chrzanem i utartym jabłkiem. Jeżeli masa się rozłazi, dodajemy odrobinę śmietany. Omlet tniemy na paski o szerokości 4 cm i długości 6 cm. Z zielonej części pora, wzdłuż wycinamy cienkie wstążeczki, na tyle długie, żeby mogły opasać zawinięte kawałki omletu i starczyło ich jeszcze na skromną kokardkę. Zalewamy je wrzątkiem na durszlaku, odcedzamy, osuszamy. Nakładamy rybną masę na środkową część każdego paska omletu, zawijamy i opasujemy wstążką z pora. Kompot ze śliwek nie pasuje, ale że nic innego na Wigilię nie wolno, to możemy popić. Tym, co pić wolno, lekka biel, na przykład olaszrizling znad Balatonu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory