Czekadełko wigilijne

Tadeusz Pióro, Marek Bieńczyk/Magazyn Kuchnia 07.02.2020 14:42
(brak ocen)
OCEŃ
Czekadełko wigilijne
Czekadełko wigilijne
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jajka wbijamy do miski i mieszamy pałeczką, aż żółtka i białka połączą się zupełnie. Nie należy przy tym jajek ubijać, tylko powoli, cierpliwie mieszać. Solimy. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy tłuszcz i wlewamy jajka. Nadając patelni ruch kolisty, rozprowadzamy jajka po całej jej powierzchni. Kiedy się zetną, delikatnie ześlizgujemy omlet na deskę, żeby wystygł. Pozbawione ości i drobno posiekane kawałki ryby mieszamy z utartym chrzanem i utartym jabłkiem. Jeżeli masa się rozłazi, dodajemy odrobinę śmietany. Omlet tniemy na paski o szerokości 4 cm i długości 6 cm. Z zielonej części pora, wzdłuż wycinamy cienkie wstążeczki, na tyle długie, żeby mogły opasać zawinięte kawałki omletu i starczyło ich jeszcze na skromną kokardkę. Zalewamy je wrzątkiem na durszlaku, odcedzamy, osuszamy. Nakładamy rybną masę na środkową część każdego paska omletu, zawijamy i opasujemy wstążką z pora. Kompot ze śliwek nie pasuje, ale że nic innego na Wigilię nie wolno, to możemy popić. Tym, co pić wolno, lekka biel, na przykład olaszrizling znad Balatonu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA