Domowa pizza

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mąka pszenna - 1/2 kgDrożdże suszone - saszetka (7 g)Sól - łyżeczkaOliwa - 2 łyżkiWoda - 1.5 szklanki (300 ml) o temperaturze pokojowej
-
Sos pomidorowy:
Oliwa - odrobinaPrzecier pomidorowy - opakowanieOregano świeże - kilka gałązekCzosnek - ząbekSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Oraz:
Mozzarella - do dekoracjiBazylia - do dekoracjiSalami - do dekoracjiGorgonzola - do dekoracjiRukola - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
"Zagniatamy ciasto z podanych składników. Kiedy będzie zwarte, formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na trzy porcje, z każdej robimy kulę i odstawiamy na 15 minut. Rozwałkowujemy porcje na cienkie placki. Robimy sos. Szklimy na oliwie posiekany czosnek. Wlewamy przecier, zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy listki oregano, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Każdy placek ciasta smarujemy sosem i układamy na nim ulubione składniki, np. mozzarellę i listki bazylii, albo salami, kawałki gorgonzoli (pod sam koniec pieczenia) i rukolę (po upieczeniu). Pieczemy 8-12 minut w 250-280 st. C. Domowa pizza smakuje najlepiej!"
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory