Domowe paluszki rybne z sosem tzatziki

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Oliwa - do wysmarowania blachyMąka pszenna - 40 gPłatki kukurydziane - 70 gKoperek - 2 łyżki posiekanegoSól - pół łyżeczkiPieprz biały mielony - 1/4 łyżeczkiJajka - 2 dużeDorsz - 450 g filetów bez skóry
-
Tzatziki:
Czosnek - 2 małe ząbkiOgórek szklarniowy - półJogurt naturalny - 300 g gęstegoKoperek - garść posiekanegoSok cytrynowy - 1-2 łyżkiOliwa - 2 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
"Rozgrzewamy piekarnik do 230 st. C. Blachę do pieczenia wyściełamy pergaminem i smarujemy oliwą. Mąkę wysypujemy na płaski talerzyk. Płatki kukurydziane wkładamy do foliowej torebki i rozgniatamy wałkiem. Wysypujemy na drugi talerzyk, mieszamy z koperkiem, solą i pieprzem. W szerokim talerzu do zupy roztrzepujemy jajka. Filety kroimy w grube paski, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w pokruszonych płatkach. Układamy na przygotowanej blasze. Pieczemy 10-12 minut na złoty kolor. Robimy tzatziki. Ogórka obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżką wydrążamy nasiona i wyrzucamy je. Miąższ kroimy w drobną kostkę. mieszamy go z 1/2 łyżeczki soli, wrzucamy na sitko i odstawiamy na pół godziny, aż odcieknie nadmiar wody. Następnie odciskamy i osuszamy na lnianej ściereczce. Mieszamy ogórka z posiekanym czosnkiem, jogurtem i koperkiem. Doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą, solą i białym pieprzem. Podajemy do paluszków rybnych."
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory