Dorsz na purée z sosem beurre blanc

Marta Gessler/Magazyn Kuchnia 13.01.2021 16:51
(brak ocen)
OCEŃ
Dorsz na purée z sosem beurre blanc
Dorsz na purée z sosem beurre blanc
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Robimy sos: do rondelka wlewamy wino i ocet. Dodajemy szalotkę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy, aż płyn odparuje do 1/4 objętości. Wtedy dodajemy masło, śmietankę i bulion. Podgrzewamy, aż sos odparuje, zgęstnieje i zrobi się esencjonalny. Przelewamy przez sitko, doprawiamy.

2 / 4

Robimy purée: ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy, przeciskamy przez praskę, dodajemy mleko i masło, mieszamy, aby nie powstały grudki. Doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową.

3 / 4

Przyrządzamy dorsza: filety myjemy i osuszamy, solimy i pieprzymy. Smażymy z obu stron na oliwie. Pod koniec smażenia dodajemy masło i delikatnie mieszamy, skrapiając rybę powstałym sosem.

4 / 4

Rybę podajemy z puré i sosem. Dobrym dodatkiem jest lekko obgotowany kalafior romanesco; można też podać ją z pokrojonymi w plasterki "białymi" rzodkiewkami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.