Dorsz na purée z sosem beurre blanc

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Wino białe - 50 mlOcet winny - 50 mlSzalotka - 1 posiekanaZiele angielskie - 2 ziarnaLiść laurowy - 1Masło - 100 gŚmietana 30 proc. - 250 gBulion rybny - 50 gSól - do smakuPieprz biały mielony - do smaku
-
Puree:
Ziemniaki - 500 gMleko 2.0 proc. - 100 ml ciepłegoMasło - 50 gSól - do smakuGałka muszkatołowa - do smaku
-
Ryba:
Dorsz - 4 filety po 200 gSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOliwa - 2 łyżeczki do smażeniaMasło - 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy sos: do rondelka wlewamy wino i ocet. Dodajemy szalotkę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy, aż płyn odparuje do 1/4 objętości. Wtedy dodajemy masło, śmietankę i bulion. Podgrzewamy, aż sos odparuje, zgęstnieje i zrobi się esencjonalny. Przelewamy przez sitko, doprawiamy.
Robimy purée: ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy, przeciskamy przez praskę, dodajemy mleko i masło, mieszamy, aby nie powstały grudki. Doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową.
Przyrządzamy dorsza: filety myjemy i osuszamy, solimy i pieprzymy. Smażymy z obu stron na oliwie. Pod koniec smażenia dodajemy masło i delikatnie mieszamy, skrapiając rybę powstałym sosem.
Rybę podajemy z puré i sosem. Dobrym dodatkiem jest lekko obgotowany kalafior romanesco; można też podać ją z pokrojonymi w plasterki "białymi" rzodkiewkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Wybory
- Kiedy głos jest nieważny? Jak głosować w wyborach parlamentarnych?
- Kto może głosować w wyborach?
- Wybory parlamentarne a frekwencja
- OBWE - co to za organizacja?
- Głosowanie przez pełnomocnika
- Jak głosować poza miejscem zameldowania?
- Wybory parlamentarne - na czym polegają?
- Głosowanie korespondencyjne - co to jest? Kto może skorzystać?
- Jak głosować poza miejscem zamieszkania?
- Karta do głosowania - jak ją wypełnić? Na co zwrócić uwagę?
- Kodeks wyborczy - nowelizacja i ważne zmiany w 2023 r.
- Jak głosować za granicą?
-
Plotki
-
Kalkulatory