Składniki (4porcje)
-
Dorsz - 30 dag filetuSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuChorizo - 30 gOliwa - 2 łyżkiKoper włoski (fenkuł) - 1 bulwaBakłażan - 1Czosnek - 2 ząbkiPomidorki cherry - 1 garśćBazylia - kilka listków świeżej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Wrzucamy na patelnię kawałki pokrojonego w plasterki chorizo: wytopiony z kiełbaski tłuszcz doprawi rybę i nada jej lekko czerwonawy kolor.
2 / 4
Filet myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, pieprzem i kładziemy na rozgrzaną patelnię (skórą do dołu, ryba nie skurczy się wtedy i nie rozpadnie). Smażymy 3-4 minuty z każdej strony.
3 / 4
Na drugiej patelni podsmażamy przez chwilę na oliwie koper włoski pokrojony w słupki, bakłażana pokrojonego w plasterki oraz czosnek pokrojony w płatki. Na koniec dorzucamy pomidorki i lekko je podsmażamy, tak by się nie rozpadły.
4 / 4
Gotową rybę układamy na warzywach i posypujemy posiekaną bazylią.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory