Fajita
Fajita
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Pierś z kurczaka - 100 g pasków marynowanejPolędwica wołowa - 100 g marynowanejCebula - 50 gPapryka zielona - 30 gPapryka czerwona - 30 g
-
Na marynatę:
Kolendra (natka) - garśćCzosnek - 2 posiekane ząbkiSok cytrynowy - łyżkaSos sojowy - łyżkaOlej rzepakowy - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy marynatę z garści kolendry, posiekanych dwóch ząbków czosnku, łyżki soku z cytryny, łyżki sosu sojowego oraz dwóch łyżek oleju. Oba rodzaje mięsa muszą leżeć w marynacie co najmniej 6 godzin, a najlepiej całą noc. Cebulę i paprykę kroimy w piórka. Na rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej) smażymy na złoty kolor mięso i dodajemy do niego warzywa. Wszystko razem grillujemy jeszcze przez parę minut. Danie to znakomicie wygląda i smakuje jedzone prosto z rozgrzanej żeliwnej blachy (lub patelni; tak jedzą je Meksykanie). Fajitę serwujemy z ugrillowanymi tortillami. Jako dodatek można podać mus z fasoli i czerwoną marynowaną cebulę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory