Fajitas
Prawdziwy Meksyk w kuchni! Przygotujcie egzotyczną ucztę i zaskoczcie swoich gości (albo domowników) pysznymi fajitas z kurczakiem, warzywami i guacamole.
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Pierś z kurczaka - 400 gCebula czerwona - 1Papryka czerwona - 1Kumin (kmin rzymski) - 1/2 łyżeczkiPapryka wędzona - łyżeczkaPieprz czarny mielony - szczyptaSól - szczyptaOlej rzepakowy - 2 łyżkiSok z limonki - z 1/2 limonki
-
Przybranie
Tortilla pszenna - 4 plackiGuacamole - 8 pełnych łyżekPomidory - 2 dużeCebula - 1 małaOstra marynowana papryka - wedle uznaniaŚmietana 18 proc. - po pełnej łyżceSer żółty - kilka łyżek, tartegoKolendra (natka) - wedle uznania
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kurczaka, paprykę i cebule pokrój w cienkie paski. Mięso przełóż do miski, dodaj kumin, wędzona paprykę, pieprz, sól i łyżkę oleju. Wyciśnij także sok z połowy limonki. Całość wymieszaj i odstaw na 30 minut do zamarynowania. Po tym czasie na patelni rozgrzej łyżkę oleju i usmaż kurczaka. Zdejmij go z patelni, a na pozostałym tłuszczu usmaż także paprykę i cebulę. Gdy zmiękną znów dodaj kurczaka.
Na tortille wyłóż po dwie łyżki guacamole, a na nie po porcji kurczaka z warzywami. Całość przykryj sałatką z pomidorów (pokrojone w kostkę pomidory wymieszaj z posiekaną cebulą), plasterkami ostrej papryki, kilkoma kleksami gęstej śmietany i listkami kolendry.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory