Falafel z czosnkowym makaronem ryżowym wstążki TaoTao

Materiały partnera/Magazyn Kuchnia 25.09.2020 14:49
(brak ocen)
OCEŃ
Falafel z czosnkowym makaronem ryżowym wstążki TaoTao
Falafel z czosnkowym makaronem ryżowym wstążki TaoTao
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Ciecierzycę zalewamy dwukrotnie większą niż jej objętość ilością wody. Zostawiamy na co najmniej 12 godzin. 

2 / 5

Odcedzoną ciecierzycę miksujemy lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Miksujemy również cebulę i 4 ząbki czosnku. Mieszamy dokładnie ciecierzycę z czosnkiem, cebulą, posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Wyrabiamy na gładką masę. 

3 / 5

W wysokiej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Kiedy jest gorący formujemy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy je na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku kuchennym. 

4 / 5

Makaron wkładamy do dużego naczynia, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut do czasu, aż zmięknie i napęcznieje. Odcedzamy. 

5 / 5

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podduszamy na niej przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Mieszamy z makaronem i posypujemy kolendrą. Podajemy razem z falafelami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.