Falafel z czosnkowym makaronem ryżowym wstążki TaoTao
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Makaron ryżowy - 1/2 opakowania wstążek Tao TaoCiecierzyca - 300 g suchejCebula - 1Czosnek - 6 ząbkówKolendra (natka) - 1/2 pęczkaNatka pietruszki - 1/2 pęczkaKolendra mielona - 1 łyżeczkaKumin (kmin rzymski) - 1 łyżeczkaPapryka mielona słodka - 1 łyżeczkaChili - 1/2 łyżeczkiCynamon - 1/2 łyżeczkiSól - 2 łyżeczkiOliwa - 4 łyżkiOlej rzepakowy - do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciecierzycę zalewamy dwukrotnie większą niż jej objętość ilością wody. Zostawiamy na co najmniej 12 godzin.
Odcedzoną ciecierzycę miksujemy lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Miksujemy również cebulę i 4 ząbki czosnku. Mieszamy dokładnie ciecierzycę z czosnkiem, cebulą, posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Wyrabiamy na gładką masę.
W wysokiej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Kiedy jest gorący formujemy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy je na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku kuchennym.
Makaron wkładamy do dużego naczynia, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut do czasu, aż zmięknie i napęcznieje. Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podduszamy na niej przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Mieszamy z makaronem i posypujemy kolendrą. Podajemy razem z falafelami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory