Fasola w sosie pomidorowym

Magazyn Kuchnia 31.01.2020 16:06
(brak ocen)
OCEŃ
Fasola w sosie pomidorowym
Fasola w sosie pomidorowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 Namaczamy fasolę (najlepiej przez całą noc). Odcedzamy, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy marchewkę pokrojoną na kawałki o długości 2-3 cm, pokrojoną w kostkę cebulę i gałązki ziół. Gotujemy 45 minut, częściowo pod przykryciem - fasola powinna być twardawa. Solimy i gotujemy 45-60 minut, do miękkości. Robimy sos: boczek kroimy w kostkę i wysmażamy w rondlu o grubym dnie. Dodajemy oliwę oraz posiekaną cebulę i smażymy, aż się zeszkli i leciutko przyrumieni (około 10 minut). Wrzucamy obrany, pokrojony czosnek, doprawiamy solą oraz sporą szczyptą pieprzu i dusimy 2-3 minuty, mieszając. Dodajemy drobno pokrojone pomidory, przecier i tymianek, gotujemy pół godziny na malutkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Wyjmujemy tymianek i miksujemy sos - jeśli nie chcemy, nie musimy tego robić. Wyjmujemy marchewkę i zioła z garnka z fasolą. Odcedzamy fasolę (pozostawiając wodę z gotowania) i przekładamy ją do sosu pomidorowego. Jeśli trzeba, wlewamy nieco wywaru, w którym gotowała się fasola. Gotujemy jeszcze 45 minut, mieszając od czasu do czasu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA