Składniki (6porcji)
-
Fasola biała sucha - 1 szklankaMarchewka - 1Cebula biała - 1Tymianek suszony - 4 gałązkiRozmaryn suszony - 1 gałązkaSzałwia - 1 gałązkaSól - 1 łyżeczkaBoczek - 3 plastryOliwa - 3-4 łyżkiCebula biała - 1Czosnek - 1 główkaSól - 1/2 łyżeczkiPieprz czarny mielony - do smakuPomidory - 1/2 kgTymianek suszony - 1-2 gałązkiPrzecier pomidorowy - 1/2 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Namaczamy fasolę (najlepiej przez całą noc). Odcedzamy, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy marchewkę pokrojoną na kawałki o długości 2-3 cm, pokrojoną w kostkę cebulę i gałązki ziół. Gotujemy 45 minut, częściowo pod przykryciem - fasola powinna być twardawa. Solimy i gotujemy 45-60 minut, do miękkości. Robimy sos: boczek kroimy w kostkę i wysmażamy w rondlu o grubym dnie. Dodajemy oliwę oraz posiekaną cebulę i smażymy, aż się zeszkli i leciutko przyrumieni (około 10 minut). Wrzucamy obrany, pokrojony czosnek, doprawiamy solą oraz sporą szczyptą pieprzu i dusimy 2-3 minuty, mieszając. Dodajemy drobno pokrojone pomidory, przecier i tymianek, gotujemy pół godziny na malutkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Wyjmujemy tymianek i miksujemy sos - jeśli nie chcemy, nie musimy tego robić. Wyjmujemy marchewkę i zioła z garnka z fasolą. Odcedzamy fasolę (pozostawiając wodę z gotowania) i przekładamy ją do sosu pomidorowego. Jeśli trzeba, wlewamy nieco wywaru, w którym gotowała się fasola. Gotujemy jeszcze 45 minut, mieszając od czasu do czasu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory