Faszerowana kapusta włoska

Magazyn Kuchnia 16.06.2020 13:03
(brak ocen)
OCEŃ
Faszerowana kapusta włoska
Faszerowana kapusta włoska
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

 

Całą główkę kapusty sparzamy wrzącą wodą; nie wycinamy głąba. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Mięso mielone mieszamy z jajkami, cebulą, koncentratem oraz posiekaną natką i doprawiamy do smaku.

2 / 3

Kapustę kładziemy na stole i odchylamy pojedynczo liście. Środkowe małe listki wycinamy razem z kawałkiem głąba, ale tak, aby pozostałe liście trzymały się razem. W miejsce wyciętych listków wkładamy małą kulkę z mięsa. Następnie zamykamy pierwszą warstwę liści. Obkładamy ją cieniutko mięsem i zamykamy następną warstwę. Czynności te powtarzamy aż do zamknięcia wszystkich liści.

3 / 3

Kapustę układamy na gazie lub cienkiej bawełnianej ścierce i związujemy ją ciasno po przekątnej. Tak zawiniętą główkę gotujemy około godziny w bulionie warzywnym na małym ogniu. Ostrożnie wyjmujemy z garnka, zdejmujemy gazę lub ściereczkę i kroimy jak tort. Można podać z sosem grzybowym.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps