Składniki (4porcje)
-
Kapusta włoska - 1Cebula - 1 średniaOlej rzepakowy - 2-3 łyżkiMięso mielone wieprzowe - 1 kgJajka - 2Koncentrat pomidorowy - 1 łyżkaNatka pietruszki - 1 pęczekSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuKminek - jeśli ktoś lubiPapryka mielona słodka - według uznaniaBulion warzywny - 2 l plus duży kawałek gazy lub cienka bawełniana ścierka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Całą główkę kapusty sparzamy wrzącą wodą; nie wycinamy głąba. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Mięso mielone mieszamy z jajkami, cebulą, koncentratem oraz posiekaną natką i doprawiamy do smaku.
Kapustę kładziemy na stole i odchylamy pojedynczo liście. Środkowe małe listki wycinamy razem z kawałkiem głąba, ale tak, aby pozostałe liście trzymały się razem. W miejsce wyciętych listków wkładamy małą kulkę z mięsa. Następnie zamykamy pierwszą warstwę liści. Obkładamy ją cieniutko mięsem i zamykamy następną warstwę. Czynności te powtarzamy aż do zamknięcia wszystkich liści.
Kapustę układamy na gazie lub cienkiej bawełnianej ścierce i związujemy ją ciasno po przekątnej. Tak zawiniętą główkę gotujemy około godziny w bulionie warzywnym na małym ogniu. Ostrożnie wyjmujemy z garnka, zdejmujemy gazę lub ściereczkę i kroimy jak tort. Można podać z sosem grzybowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory