Fenkułowa tarta z łososiem
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 120 gMasło - 70 gŻółtka - 1Śmietana 22 proc. - 1 łyżeczkaTymianek suszony - do smakuSól - do smaku
-
Nadzienie:
Śmietana 22 proc. - 800 mlKoper włoski (fenkuł) - 4 bulwyŻółtka - 8Gałka muszkatołowa - do smakuŁosoś surowy (filet) - 800 gCytryna - 1Pieprz czarny mielony - kruszony; do smakuSól - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przesianą mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtko, śmietanę i tymianek. Szybko wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Na drugi dzień rozwałkowujemy je na grubość 1/2 cm, wykładamy nim tortownicę, zapiekamy 10 min w temp. 180°C.
Robimy nadzienie. Do gotującej się śmietany wrzucamy poszatkowane fenkuły, gotujemy na wolnym ogniu, aż odparuje 1/4 płynu. Odcedzamy fenkuły, a śmietaną zaparzamy roztrzepane żółtka, cały czas mieszając, aby się nie ścięły. Masę doprawiamy solą i startą gałką.
Na podpieczonym spodzie układamy warstwami fenkuły i plastry łososia doprawionego solą, zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Całość zalewamy masą śmietanową i pieczemy 30-40 minut w temp. 160°C, aż masa się zetnie.
*Autorem przepisu jest Michał Tkaczyk. Marzył o cukiernictwie, ale ojciec odwodził go od "babrania się w czekoladzie". Został więc kucharzem. Karierę zaczął 18 lat temu w warszawskim Hotelu Bristol. Potem gotował na promie Polonia i był zastępcą szefa kuchni w hotelach Holiday Inn i Sheraton. Przed dwoma laty wrócił do Bristolu, już jako szef kuchni.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory