Fenkułowa tarta z łososiem

Magazyn Kuchnia 23.02.2021 21:04
(brak ocen)
OCEŃ
Fenkułowa tarta z łososiem
Fenkułowa tarta z łososiem
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Przesianą mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtko, śmietanę i tymianek. Szybko wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Na drugi dzień rozwałkowujemy je na grubość 1/2 cm, wykładamy nim tortownicę, zapiekamy 10 min w temp. 180°C. 

2 / 3

Robimy nadzienie. Do gotującej się śmietany wrzucamy poszatkowane fenkuły, gotujemy na wolnym ogniu, aż odparuje 1/4 płynu. Odcedzamy fenkuły, a śmietaną zaparzamy roztrzepane żółtka, cały czas mieszając, aby się nie ścięły. Masę doprawiamy solą i startą gałką. 

3 / 3

Na podpieczonym spodzie układamy warstwami fenkuły i plastry łososia doprawionego solą, zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Całość zalewamy masą śmietanową i pieczemy 30-40 minut w temp. 160°C, aż masa się zetnie.

*Autorem przepisu jest Michał Tkaczyk. Marzył o cukiernictwie, ale ojciec odwodził go od "babrania się w czekoladzie". Został więc kucharzem. Karierę zaczął 18 lat temu w warszawskim Hotelu Bristol. Potem gotował na promie Polonia i był zastępcą szefa kuchni w hotelach Holiday Inn i Sheraton. Przed dwoma laty wrócił do Bristolu, już jako szef kuchni.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA