Foie gras z kaczki z piernikowym crumble

Dariusz Kaźmierczyk, Magazyn Kuchnia 22.12.2019 02:37
(brak ocen)
OCEŃ
Foie gras z kaczki z piernikowym crumble
Foie gras z kaczki z piernikowym crumble
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: Powyżej godziny

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kilka dni wcześniej robimy piernik: miód lekko podgrzewamy na małym ogniu. Łączymy z przesianą mąką, mieszamy. Z ciasta lepimy kulę, zawijamy w ściereczkę, zostawiamy na godzinę. Dodajemy proszek do pieczenia, anyż, cynamon, goździki i skórkę, wyrabiamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy 30 minut w 190 st. C. Ocet mieszamy z 20 g cukru i podgrzewamy, redukując do gęstości syropu. 100 g piernika podsuszamy w piekarniku i mielemy na proszek, który łączymy z rozpuszczonym masłem, mąką i resztą cukru. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowane na grubo pieczemy w 180 st. C, aż się przyrumieni. Wyjmujemy, studzimy. Mleko zagotowujemy z rodzynkami, wsypujemy kaszkę, gotujemy 10 minut, mieszając. Solimy, rozsmarowujemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Foie gras smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po pół minuty z każdej strony. Solimy i pieprzymy, zdejmujemy z patelni i układamy na kwadratach polenty. Posypujemy piernikowym crumble, skrapiamy octem balsamicznym.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps