Gerbaud

Klara Molnar/Magazyn Kuchnia 07.12.2020 16:14
(brak ocen)
OCEŃ
Gerbaud
Gerbaud
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Mąkę delikatnie rozetrzyj z margaryną, zostawiając grudkę, która będzie potrzebna do zrobienia polewy. W kubku dokładnie wymieszaj śmietanę, żółtka, cukier, sól i drożdże. Tę masę wlej do mąki i starannie wyrób ciasto. Podziel je na 3 części.

2 / 4

Pierwszą rozciągnij i za pomocą wałka przełóż na posmarowaną margaryną i wysypaną mąką blachę o wymiarach 35 x 35 cm, wysoką na 1,5 centymetra. Dopasuj wałkiem do kształtu blachy, posmaruj dżemem morelowym i posyp połową mielonych orzechów zmieszanych z cukrem. Przykryj drugą częścią ciasta i znów posmaruj dżemem i posyp orzechami z cukrem. Przykryj ostatnią częścią ciasta i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.

3 / 4

Gdy ciasto odpocznie, upiecz je w temp. 180-200 st. C (30 minut) na jasnozłocisty kolor. Po wyjęciu z piekarnika wygładź delikatnie wierzch placka wałkiem, aby wycisnąć pęcherzyki powietrza, jakie utworzą się w cieście w czasie pieczenia.

4 / 4

Zrób polewę: szklankę wody z cukrem gotuj do momentu, aż powstały syrop będzie sklejał palce. Wtedy wsyp kakao, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Zdejmij z ognia i dodaj margarynę, stale przy tym mieszając. Polewą pokryj placek, odstaw w chłodne miejsce. Pokrój na kwadraciki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps