Gerbaud

- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Mąka pszenna - 45 dagŻółtka - 2Drożdże świeże - 4 dagŚmietana 30 proc. - 1 szklankaMargaryna - 25 dagCukier - łyżeczkaSól - do smaku
-
Masa:
Dżem - 3 szklankiOrzechy włoskie - 30 dag mielonychCukier - 40 dag
-
Polewa:
Cukier - 30 dagKakao - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę delikatnie rozetrzyj z margaryną, zostawiając grudkę, która będzie potrzebna do zrobienia polewy. W kubku dokładnie wymieszaj śmietanę, żółtka, cukier, sól i drożdże. Tę masę wlej do mąki i starannie wyrób ciasto. Podziel je na 3 części.
Pierwszą rozciągnij i za pomocą wałka przełóż na posmarowaną margaryną i wysypaną mąką blachę o wymiarach 35 x 35 cm, wysoką na 1,5 centymetra. Dopasuj wałkiem do kształtu blachy, posmaruj dżemem morelowym i posyp połową mielonych orzechów zmieszanych z cukrem. Przykryj drugą częścią ciasta i znów posmaruj dżemem i posyp orzechami z cukrem. Przykryj ostatnią częścią ciasta i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
Gdy ciasto odpocznie, upiecz je w temp. 180-200 st. C (30 minut) na jasnozłocisty kolor. Po wyjęciu z piekarnika wygładź delikatnie wierzch placka wałkiem, aby wycisnąć pęcherzyki powietrza, jakie utworzą się w cieście w czasie pieczenia.
Zrób polewę: szklankę wody z cukrem gotuj do momentu, aż powstały syrop będzie sklejał palce. Wtedy wsyp kakao, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Zdejmij z ognia i dodaj margarynę, stale przy tym mieszając. Polewą pokryj placek, odstaw w chłodne miejsce. Pokrój na kwadraciki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory