Gęś nadziewana jabłkami
Gęś nadziewana jabłkami
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Gęś - jedna niezbyt tłustaCytryna - dwieOliwa - pół szklankiCebula biała - jednaMarchewka - jednaCzosnek - jeden ząbekGoździki - sześćTymianek suszony - pół łyżeczkiBazylia - pół łyżeczki suszonejNatka pietruszki - do posypaniaSól - do smaku
-
Nadzienie
Jabłka - kilogramRodzynki - 5 dagMasło - 5 dagTymianek suszony - pół łyżeczkiSól - pół łyżeczkiPieprz czarny mielony - pół łyżeczkiGrzanki - cztery filiżanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sprawioną i umytą gęś osączamy, polewamy marynatą z soku z cytryny oraz oliwy, obkładamy pokrojonymi warzywami i przyprawami. Marynujemy w chłodnym miejscu przez dobę. Przygotowujemy farsz: obrane jabłka drobno kroimy i delikatnie mieszamy z resztą składników. Gęś faszerujemy masą, zaszywamy, wkładamy do brytfanny, polewamy wrzącą wodą i pieczemy pod przykryciem w 200°C, licząc 1 godz. na 1 kg wagi ptaka. Podczas pieczenia polewamy gęś powstałym sosem. Ostatni kwadrans pieczemy bez przykrycia, smarując zimną słoną wodą, by skórka się zarumieniła.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory