Gravad lax z sosem musztardowo-miodowym

Trine Hahnemann/Magazyn Kuchnia 22.12.2019 22:55
(brak ocen)
OCEŃ
Gravad lax z sosem musztardowo-miodowym
Gravad lax z sosem musztardowo-miodowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na 24 godziny przed przygotowaniem zamrażamy łososia, żeby pozbyć się niepożądanych bakterii. Rozmrażamy. Usuwamy ości. Przycinamy równo brzegi filetu. Ścieramy łuski ręcznikiem papierowym i kładziemy łososia skórą do dołu na folii spożywczej. Rozgniatamy pieprz i kolendrę (najlepiej w moździerzu), mieszamy z cukrem i solą. Łososia posypujemy warstwą koperku oraz mieszaniny cukru, soli i przypraw. Kroimy na dwie równe porcje. Kładziemy na jednym z kawałków całe gałązki koperku i przykrywamy drugim, układając go jak na zdjęciu. Owijamy folią i zostawiamy na dwa dni w lodówce. Aby przygotować sos, miksujemy wszystkie składniki w blenderze albo malakserze, aż uzyskamy gładką masę. Przed podaniem zdejmujemy z ryby folię i ścieramy mieszankę przypraw ręcznikiem papierowym. Tradycyjnie tniemy łososia po przekątnej. Podajemy na przekąskę, z koperkowym sosem i chlebem: białym pszennym lub orkiszowym.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.