Gravad lax z sosem musztardowo-miodowym

- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Łosoś surowy (filet) - jeden, ok. 2.5 kgPieprz czarny w ziarnach - dwie łyżkiKolendra (ziarna) - łyżkaSól - 120 g gruboziarnistejCukier puder - 170 gKoperek - 200 g posiekanego i trzy całe gałązki
-
Sos
Brązowy cukier demerara - trzy łyżkiMusztarda dijon - trzy łyżkiOcet winny - trzy łyżkiOlej rzepakowy - dwie łyżkiKoperek - 100 g posiekanego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na 24 godziny przed przygotowaniem zamrażamy łososia, żeby pozbyć się niepożądanych bakterii. Rozmrażamy. Usuwamy ości. Przycinamy równo brzegi filetu. Ścieramy łuski ręcznikiem papierowym i kładziemy łososia skórą do dołu na folii spożywczej. Rozgniatamy pieprz i kolendrę (najlepiej w moździerzu), mieszamy z cukrem i solą. Łososia posypujemy warstwą koperku oraz mieszaniny cukru, soli i przypraw. Kroimy na dwie równe porcje. Kładziemy na jednym z kawałków całe gałązki koperku i przykrywamy drugim, układając go jak na zdjęciu. Owijamy folią i zostawiamy na dwa dni w lodówce. Aby przygotować sos, miksujemy wszystkie składniki w blenderze albo malakserze, aż uzyskamy gładką masę. Przed podaniem zdejmujemy z ryby folię i ścieramy mieszankę przypraw ręcznikiem papierowym. Tradycyjnie tniemy łososia po przekątnej. Podajemy na przekąskę, z koperkowym sosem i chlebem: białym pszennym lub orkiszowym.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory
- Wirtualny alkomat
- Kalkulator opłacalności montażu instalacji LPG
- Mile na kilometry
- Kalkulator rozmiaru opon
- Kalkulator zużycia paliwa
- Kalkulator mocy
- Ile kalorii mają frytki?
- Przelicznik: centymetry (cm) i cale (in) na stopy (ft)
- Przelicz Nm na lb/ft i kGm
- Kalkulator mocy - przelicznik kW/KM. Sprawdź kalkulator online
- Kalkulator momentu obrotowego