Hamburger z szynką parmeńską i pesto

Ryszard Majewski, Magazyn Kuchnia 08.04.2021 16:07
(brak ocen)
OCEŃ
Hamburger z szynką parmeńską i pesto
Hamburger z szynką parmeńską i pesto
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Oczyszczony rostbef dwukrotnie mielemy w maszynce z sitkiem o grubych oczkach. Lekko wyrabiamy ręką, doprawiając solą i świeżo zmielonym pieprzem. Formujemy 4 burgery o grubości 1,5-2 cm. Skrapiamy olejem i pozostawiamy na talerzu, przykrywając folią spożywczą. 

2 / 4

W tym czasie przygotowujemy dodatki. Miksujemy składniki bazyliowego pesto, przygotowując dość gęsty sos. Plastry szynki kroimy na mniejsze kawałki, oczyszczoną paprykę - w cienkie słupki. Bułki kroimy na pół i smarujemy masłem. 

3 / 4

Burgery pieczemy z obydwu stron na mocno rozgrzanym grillu. Pod koniec dokładamy połówki bułek i lekko je rumienimy. 

4 / 4

Na spodach bułek układamy paski szynki, paprykę i po kleksie pesto (resztę pesto można przechowywać w lodówce do 3 tygodni), posypujemy tartym serem. Zapiekamy, aż ser się stopi. Układamy chipsy i przykrywamy połówkami bułek.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.