Hamburger z szynką parmeńską i pesto
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Pesto
Oliwa - 10 łyżekBazylia - szklanka listkówParmezan - 2 łyżki startegoCzosnek - ząbekSól - do smaku
-
Oraz
Szynka parmeńska - 80 gPapryka czerwona - 1Chipsy ziemniaczane - 8-12 najlepiej 'ypu 'salt vinegar' lub inne o łagodnym smakuBułki do hamburgerów - 4 (lub z otrębami)Masło - ok. 80 gSer kozi twardy - 80 g
-
Burgery
Rostbef - 680 gSól - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznaniaOlej rzepakowy - 4 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Oczyszczony rostbef dwukrotnie mielemy w maszynce z sitkiem o grubych oczkach. Lekko wyrabiamy ręką, doprawiając solą i świeżo zmielonym pieprzem. Formujemy 4 burgery o grubości 1,5-2 cm. Skrapiamy olejem i pozostawiamy na talerzu, przykrywając folią spożywczą.
W tym czasie przygotowujemy dodatki. Miksujemy składniki bazyliowego pesto, przygotowując dość gęsty sos. Plastry szynki kroimy na mniejsze kawałki, oczyszczoną paprykę - w cienkie słupki. Bułki kroimy na pół i smarujemy masłem.
Burgery pieczemy z obydwu stron na mocno rozgrzanym grillu. Pod koniec dokładamy połówki bułek i lekko je rumienimy.
Na spodach bułek układamy paski szynki, paprykę i po kleksie pesto (resztę pesto można przechowywać w lodówce do 3 tygodni), posypujemy tartym serem. Zapiekamy, aż ser się stopi. Układamy chipsy i przykrywamy połówkami bułek.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory