Składniki (6porcji)
-
Ciecierzyca - szklanka suchejSoda oczyszczona - 2 łyżeczkiTahini - 3/4 szklankiDynia - 1 szklanka upieczonej i zmiksowanejSok cytrynowy - 5 łyżekCzosnek - 3 ząbkiSól - do smakuOliwa - odrobinaKumin (kmin rzymski) - mielony, do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dzień przed przygotowywaniem hummusu zalewamy ciecierzycę zimną wodą z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej (wody powinno być co najmniej dwa razy więcej niż ciecierzycy), pozostawiamy na noc. Odcedzamy i płuczemy - po namoczeniu powinniśmy uzyskać ponad 2 szklanki ciecierzycy. Zalewamy ją świeżą wodą, dodajemy łyżeczkę sody i zagotowujemy. Gotujemy 40 minut - po tym czasie ziarenka powinny łatwo rozgniatać się w palcach i mieć bardzo miękki, maślany środek. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Miksujemy w blenderze na gładką, aksamitną pastę wraz z pastą sezamową, purée z dyni, sokiem cytrynowym i czosnkiem, doprawiamy solą. Powoli dolewamy 1/3 szklanki lodowatej wody, cały czas miksując. Hummus podajemy w miseczce, skropiony oliwą i posypany kuminem. Zjadamy z pieczonymi warzywami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory