Jabłka faszerowane soczewicą
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Liść laurowy - 2Cynamon - kawałekPieprz czarny w ziarnach - 4 ziarnaZiele angielskie - 4 ziarnaJałowiec - 2 jagodySoczewica brązowa - 180 gJabłka - 6Sok cytrynowy - 60 mlSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMajeranek suszony - pół łyżeczkiTymianek suszony - 1/4 łyżeczkiCząber - 1/4 łyżeczkiKolendra mielona - 1/4 łyżeczkiOlej rzepakowy - do skropienia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Liście laurowe, cynamon, pieprz, ziele angielskie oraz jałowiec układamy na kawałku płótna lub gazy, zawiązujemy sznurkiem u góry, tworząc paczuszkę, którą wkładamy do garnka razem z soczewicą. Zalewamy litrem wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 30-45 minut, aż soczewica będzie miękka. W tym czasie wydrążamy jabłka, usuwając gniazda nasienne, ale zostawiając czapeczkę z ogonkiem. Każde jabłko skrapiamy w środku sokiem z cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Miękką soczewicę odcedzamy, usuwamy paczuszkę z przyprawami. Soczewicę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Mieszamy, faszerujemy wydrążone jabłka, każde nakrywamy czapeczką, skrapiamy olejem i kładziemy na blasze do pieczenia. Kiedy wszystkie jabłka będą już napełnione soczewicą, wsuwamy je do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż będą bardzo miękkie. Podajemy na przystawkę lub jako danie główne z ulubionymi dodatkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory