Jagodzianki

Magazyn Kuchnia 10.02.2021 15:58
(brak ocen)
OCEŃ
Jagodzianki
Jagodzianki
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Drożdże rozetrzyj w miseczce z łyżką cukru i mlekiem. Posyp kilkoma łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły "pracować".

2 / 3

Dodaj jajka utarte z resztą cukru, pozostałą przesianą mąkę, stopione i lekko przestudzone masło oraz sól. Ciasto wyrabiaj co najmniej pół godziny, aż stanie się pulchne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 175°C. 

3 / 3

Wymieszaj jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto dość grubo rozwałkuj i pokrój na kwadraty lub krążki. Nakładaj nadzienie i starannie zlepiaj brzegi. Ułóż jagodzianki na natłuszczonej olejem blasze (blachę możesz wyłożyć papierem pergaminowym) i ponownie odstaw w ciepłe miejsce. Gdy podrosną, posmaruj je jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15-20 minut.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps