Jajka ze szpinakiem

Magazyn Kuchnia 30.01.2020 11:23
(brak ocen)
OCEŃ
Jajka ze szpinakiem
Jajka ze szpinakiem
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Szpinak opłucz, zblanszuj, odcedź i posiekaj. Szynkę pokrój w kostkę. Rozpuść czubatą łyżkę masła, oprósz mąką i zasmaż. Powoli wlewaj połowę śmietany i całe mleko. Gotuj, cały czas mieszając, aż uzyskasz gładki sos. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzuć szynkę i szpinak. Cztery foremki do zapiekania posmaruj masłem. Do każdej wlej warstwę masy, wbij na wierzch jajka, a na nie wlej po łyżce pozostałej śmietany i posyp wiórkami masła. Piecz około 12 minut w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Posyp serem oraz tymiankiem i zapiekaj jeszcze chwilę (najlepiej pod rozgrzanym grillem), aby uzyskać piękny, złoty kolor.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps