Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Kaczka - 1,5-2 kgJabłka - 8 kwaśnych (np. szara reneta, antonówka)Majeranek suszony - czubata łyżkaŻurawina świeża - 3-4 łyżki (albo borówki)Oliwa - 2 łyżki + do posmarowania formySok cytrynowy - łyżeczkaCukier - do smakuSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Będą ci też potrzebne: naczynie do pieczenia, mała blacha do pieczenia jabłek, deska do krojenia, nóż, rękawice, papierowy ręcznik, bawełniane nici, gruba igła (groszówka). Jeśli kupiłaś kaczkę mrożoną, powoli ją rozmrażaj. Połóż na dolnej półce lodówki i pozostaw 8-12 godzin, (rozmrażana w temperaturze pokojowej będzie twarda). Kaczkę umyj, odkrój widoczny tłuszcz, opuszkami palców dobrze wygnieć piersi - tak rozbijesz tłuszcz znajdujący się w mięśniach (łatwiej się stopi podczas pieczenia). Skrop ptaka wewnątrz sokiem z cytryny, natrzyj solą, pieprzem i połową majeranku, zawiń w folię i wstaw na 3 godziny do lodówki. Na 30 minut przed wyjęciem kaczki z lodówki umyj jabłka, 2-3 obierz, pozostałe odłóż. Obrane przetnij na ćwiartki, powycinaj gniazda nasienne, a miąższ pokrój na półcentymetrowej grubości plasterki. Wymieszaj je z pozostałym majerankiem i napełnij farszem kaczkę. Następnie zaszyj otwór nitką. Dno brytfanki posmaruj tłuszczem. Włóż kaczkę, skrop wodą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170-190 st. C. Co jakiś czas polewaj tuszkę sosem z dna naczynia. Po 30 minutach, gdy kaczka zacznie się rumienić, wysuń naczynie i czubkiem noża ponacinaj skórkę. Polej kaczkę sosem, z powrotem wsuń do pieca. Po 45 minutach odwróć ją. Od czasu do czasu polewaj sosem. Po 80 minutach natnij skórę między udami a korpusem - tłuszcz spłynie wtedy do brytfanny. Jeśli kaczka jest już zrumieniona, przykryj ją folią. Po 20 minutach nakłuj najgrubszą część udka - jeśli wypływający sok jest różowy, tuszkę trzeba jeszcze dopiec. Po wstawieniu kaczki do piekarnika wydrąż gniazda nasienne z jabłek, które odłożyłaś. Powstałe zagłębienia napełnij żurawinami lub borówkami. Ułóż jabłka na blaszce i mniej więcej na 40 minut przed zakończeniem pieczenia kaczki wstaw je do piekarnika. Jeśli wolisz, możesz jabłka pokroić na ćwiartki, usuwając środki, posłodzić, posypać majerankiem i dusić w rondelku na tłuszczu z kaczki ok. 10-15 minut. Powinny być dość miękkie, ale nierozgotowane. Gdy uznasz, że kaczka jest upieczona, wyłącz piekarnik, ale jeszcze przez kwadrans jej nie wyjmuj. Następnie przełóż na deskę i pokrój na porcje. Ułóż mięso na ogrzanym półmisku. Sosem, który został na dnie naczynia, polej kaczkę. Obok mięsa poukładaj jabłka - powinno ich być przynajmniej po jednym na osobę. Kaczkę możesz podać z pieczonymi ziemniakami, kluseczkami, ryżem. Pasuje do niej surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami, przyprawiona oliwą i sokiem z cytryny. Rada: Najlepsze są kaczki młode, o wadze od 1,5 do 2 kg. Na bazarach można kupić świeżą, ale jeśli nie masz zaufania do dostawcy, nie radzę ryzykować, bo możesz trafić na sztukę starą albo, nie daj Boże, chorującą przed ubojem. Bezpieczniej jest więc kupić w sklepie mrożonego ptaka. Po upieczeniu będzie równie smaczny, a może nawet bardziej kruchy. Z doświadczenia wiem, że z półtorakilogramowej kaczki wychodzą dwie słusznej wielkości porcje obiadowe. Jeśli wykroisz więcej, będą małe, raczej przekąskowe niż obiadowe.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory