Kaczka w pomarańczach

Magazyn Kuchnia 10.12.2019 20:03
(brak ocen)
OCEŃ
Kaczka w pomarańczach
Kaczka w pomarańczach
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kaczkę myjemy (mrożoną wcześniej rozmrażamy), osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy solą i pieprzem, także od wewnątrz. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Z trzech wyszorowanych, sparzonych pomarańczy cienko ścinamy skórkę, wkładamy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 10 minut, odcedzamy. Połowę skórek kroimy w cienkie paseczki, układamy w salaterce, zalewamy winiakiem, przykrywamy. Resztę wkładamy do środka kaczki. Układamy ją w posmarowanej oliwą brytfannie, obkładamy kawałkami masła, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy około 80 minut, polewając sosem z dna brytfanny i sokiem wyciśniętym z trzech pomarańczy wymieszanym z winem. Upieczoną kaczkę wyjmujemy i - po usunięciu ze środka skórek pomarańczowych - w całości lub pokrojoną na porcje układamy na żaroodpornym półmisku, posypujemy skórką pomarańczową z winiakiem, obkładamy plasterkami pomarańczy, wstawiamy na chwilę do nagrzanego piekarnika. Sos przecieramy przez sito, podgrzewamy, podajemy w sosjerce. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA