Kaczka w pomarańczach
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Kaczka - 1, o wadze ok 1,5 kg (może być mrożona)Pomarańcze - 4Brandy - 50 ml (lub winiaku)Oliwa - łyżkaWino białe - 125 ml wytrawnegoSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMasło klarowane - 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kaczkę myjemy (mrożoną wcześniej rozmrażamy), osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy solą i pieprzem, także od wewnątrz. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Z trzech wyszorowanych, sparzonych pomarańczy cienko ścinamy skórkę, wkładamy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 10 minut, odcedzamy. Połowę skórek kroimy w cienkie paseczki, układamy w salaterce, zalewamy winiakiem, przykrywamy. Resztę wkładamy do środka kaczki. Układamy ją w posmarowanej oliwą brytfannie, obkładamy kawałkami masła, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy około 80 minut, polewając sosem z dna brytfanny i sokiem wyciśniętym z trzech pomarańczy wymieszanym z winem. Upieczoną kaczkę wyjmujemy i - po usunięciu ze środka skórek pomarańczowych - w całości lub pokrojoną na porcje układamy na żaroodpornym półmisku, posypujemy skórką pomarańczową z winiakiem, obkładamy plasterkami pomarańczy, wstawiamy na chwilę do nagrzanego piekarnika. Sos przecieramy przez sito, podgrzewamy, podajemy w sosjerce.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory