Składniki (2porcje)
-
Gorczyca - kilka ziarenKolendra (ziarna) - kilka ziarenCzosnek - 2 ząbkiPapryka mielona słodka - 1 łyżkaPrzyprawa pięciu smaków - 2 łyżeczkiRostbef - 200 gMango - 1Musztarda dijon - 2 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuChleb - 4 kromki (ma być na zakwasie)Ogórki kiszone - 4
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziarna kolendry i gorczycy, czosnek, słodką paprykę, przyprawę "Pięć smaków", sól i pieprz rozcieramy na pastę w moździerzu lub miksujemy w blenderze. Mieszanką przypraw nacieramy rostbef, umieszczamy w naczyniu, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Zamarynowany rostbef gotujemy na parze przez 15 minut, a następnie smażymy na oliwie po 3 minuty z każdej strony. Robimy chutney: miksujemy mango z musztardą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowy rostbef kroimy w plastry. Kromki chleba smarujemy chutneyem z mango, na nim piętrowo układamy kilka plasterków rostbefu, przykrywamy drugą kromką i kroimy na pół. Kanapki podajemy z pokrojonymi wzdłuż ogórkami oraz schłodzonym piwem lub lemoniadą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory