Karp w winie
Karp w winie
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Karp - 1.5 kg podzielonego na dzwonkaWino białe - butelkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMąka pszenna - 1/4 szklankiCebula biała - jednaSeler naciowy - trzy łodygiOliwa - cztery łyżkiCzosnek - jeden zmiażdżony ząbekLiść laurowy - jedenZiele angielskie - jedno ziarno
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Karpia umieszczamy w naczyniu i zalewamy winem, pozostawiając około 1 szklanki trunku. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub nawet na cały dzień. Następnie wino wylewamy, a rybę osączamy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Cebulę kroimy w piórka, selera w drobną kostkę. Smażymy na oliwie cebulę z czosnkiem (do miękkości). Dodajemy selera i smażymy jeszcze przez kilka minut. Wyjmujemy warzywa z patelni, pozostawiając tłuszcz. Smażymy na nim rybę z obydwu stron na złoty kolor. Ponownie wrzucamy warzywa i zalewamy je odstawionym winem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy 30 min pod przykryciem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory