Karp z macą
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Karp - jedenCebula biała - dwieLiść laurowy - jedenZiele angielskie - dwa ziarnaJajka - dwaCzosnek - ząbekCukier - dwie łyżeczkiCynamon - łyżeczkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMaca - 150 gZielony pieprz - dwa ziarna
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rybę sprawiamy, skrobiemy z łusek, patroszymy i kroimy w dzwonka. Głowę i ogon odkładamy. Pokruszoną na małe kawałki macę namaczamy w niewielkiej ilości wody i odstawiamy. Rybią głowę,kręgosłup i ogon wkładamy do garnka, dodajemy jedną cebulę pokrojoną w drobne piórka i zalewamy wodą. Przyprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim i zielonym pieprzem, gotujemy przez 20 minut na wolnym ogniu. W tym czasie w mikserze lub maszynce do mięsa mielemy macę i jedno dzwonko karpia (pozbawione skóry i ości). Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na sztywną pianę. Wyrabiamy na jednolitą masę macę, żółtka i mieloną rybę; delikatnie mieszamy z pianą. Drobno siekamy drugą cebulę oraz czosnek, mieszamy je z resztą masy i doprawiamy cynamonem, cukrem, solą oraz pieprzem. Mieszanką faszerujemy pozostałe dzwonka. Zalewamy je wywarem z ryby i gotujemy na małym ogniu, aż będą miękkie, ale wciąż jędrne (20-30 minut).
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory