Kąski w marynacie
Kąski w marynacie
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Boczek wędzony - 30 dag w plasterkachSzynka - 10 dagDymka - 6Olej rzepakowy - 2 łyżkiMiód pszczeli - 1 łyżkaOcet winny - 1 łyżeczkaSól - do smakuWoda - 1/3 szklankiJałowiec - 1 szczypta suszonych jagódSzałwia - 2 łyżki posiekanych listków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Boczek pieczemy lub smażymy na skwarki, ale niezbyt twarde. Kroimy na prostokąty (3 cm szerokości).
2 / 3
Plasterki wędliny przekrajamy w poprzek na połówki. Zwijamy w cienki rulonik. Dymki siekamy, podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy miód, ocet, sól, wlewamy wodę. Zagotowujemy na małym ogniu. Do marynaty wkładamy boczek i wędliny, jałowiec oraz szałwię.
3 / 3
Trzymamy w cieple i jemy, nabierając kawałkami podpłomyków.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory