Kiełbasa wołowa

Magazyn Kuchnia 08.03.2021 12:38
(brak ocen)
OCEŃ
Kiełbasa wołowa
Kiełbasa wołowa
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Ucieramy wszystkie przyprawy. Mięso kroimy na niewielkie kawałki, nacieramy mieszanką soli peklowej i przypraw. Szczelnie przykrywamy i odstawiamy na kilka dni do lodówki. 

2 / 3

Zapeklowane mięso mielemy w maszynce (z sitkiem nr 5) i dokładnie wyrabiamy masę. Na maszynkę nakładamy końcówkę do wyrobu kiełbas, naciągamy jelito i przeciskamy masę, formując niewielkie kiełbaski. Zostawiamy do obsuszenia w chłodnym, przewiewnym i suchym miejscu na minimum 24 godziny.

3 / 3

W wędzarni rozpalamy suche drewno dębu z dodatkiem drewna drzew owocowych. Kiełbaski zawieszamy nad dymem. Przez pierwszą godzinę wędzarni nie przykrywamy. Dzięki temu mięso wyschnie. Potem wędzarnię można przykryć lub zamknąć (zależy od typu). Wędzimy przez 6 godzin, pilnując, aby ogień tylko się tlił.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.