Kiszone ogórki

Anna Wrońska/Magazyn Kuchnia 18.12.2019 17:13
(1 ocena)
OCEŃ
Kiszone ogórki
Kiszone ogórki
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

  • Ogórki gruntowe - kilogram drobnych mniej więcej równej wielkości
    Czosnek - parę ząbków, mogą być nieobrane
    Koperek - jedna lub dwie baldachy
    Wiśnie - kilka liści wiśni lub liści czarnej porzecki
    Chrzan - obrany korzeń, ew. liście, ew. ziarna gorczycy
  • Solanka
    Sól - łyżka soli (powinna być niejodowana) na litr wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ogórki szorujemy, zostawiamy na pół godziny w zimnej wodzie, układamy ciasno w wyparzonych słojach. Dodajemy przekrojone ząbki czosnku, 1-2 baldachy kopru, 2-3 liście porzeczki lub wiśni, przecięty wzdłuż na pół kawałek chrzanu, ew. także liście chrzanu oraz łyżeczkę gorczycy. Zagotowujemy wodę z solą, studzimy, zimną solanką zalewamy ogórki - muszą być przykryte. Zakręcamy, ale niezbyt mocno, wyparzonymi wieczkami, i pozostawiamy na kilka dni w chłodnym miejscu. W tym czasie może spod wieczek wypływać piana, warto więc trzymać słoiki np. w misce lub na tacy, żeby nie trzeba było sprzątać spiżarni. Kiedy ogórki są już wstępnie zakwaszone, dokręcamy mocno wieczka i ustawiamy słoje w chłodnym miejscu. Uwagi: -Liście używane jako dodatek do kiszenia zawierają garbniki, dzięki czemu ogórki pozostają twarde, nawet jeśli przechowujemy je dłużej. Ponadto dodają smaku. Nie można jednak z liśćmi przesadzić, bo ogórki staną się zbyt cierpkie albo po prostu gorzkie. Warto dorzucić listek dębu, wtedy smak ogórków będzie zbliżony do takich "babcinych" - z beczki. - Ogórki można też kisić w solance naturalnej. Ogórki kołobrzeskie (wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa) kwaszone są w naturalnej wodzie solankowej pozyskiwanej ze źródła solankowego nr 18 w Kołobrzegu. Okoliczne solankowe źródła wypływające po obu brzegach Parsęty odkryto i zaczęto wykorzystywać mniej więcej w VII-VIII wieku. Otoczenie prawobrzeżnych źródeł nazywano w czasach słowiańskich Solną Górą (później z niemiecka Syllenberg), lewobrzeżne zaś, znajdujące się na wyspie Solnej - Salzberg. Woda ze źródła solankowego nr 18 w Kołobrzegu jest bogata w mikroelementy, które dodatkowo zabezpieczają ogórki przed mięknięciem i zepsuciem; dzięki niej pozostają jędrne i twarde. Znakomite ogórki w kołobrzeskiej solance produkuje np. gospodarstwo ekologiczne Danuty i Piotra Królów z Gorawina w Zachodniopomorskiem. - W solance o podobnym stężeniu oraz z podobnymi przyprawami można zakisić pokrojone w plasterki buraczki na barszcz, drobne twarde pomidory, różyczki kalafiora (tu do wymienionych przypraw warto dorzucić pokrojoną w plasterki papryczkę chilli).

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.