Składniki (4porcje)
-
Pieczarki - 20 dagOliwa - do smażeniaMięso mielone z indyka - 40 dagBułka tarta - 1/3 szklankiSzczypiorek - 2 łyżki posiekanegoCebula biała - 1 drobno posiekanaJajka - 2Sos worcestershire - 2 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pieczarki myjemy, oddzielamy kapelusze od nóżek. Nóżki odkładamy (nie będą potrzebne), a kapelusze obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na oliwie ok. 5 minut, następnie łyżką cedzakową zdejmujemy grzyby z patelni i mieszamy z mielonym indykiem, dodając bułkę tartą, szczypiorek, cebulę, jaja, sos Worcestershire (albo sojowy). Starannie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzewamy olej na patelni z grubym dnem i smażymy klopsiki (powinny być do połowy przykryte tłuszczem). Co chwilę obracamy, aby się równomiernie zrumieniły. Po około 20 minutach przekładamy klopsiki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi i osączamy z tłuszczu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory