Knysze ziemniaczane z cebulą
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Składniki na ciasto:
Mąka pszenna - 2,5 szklankiProszek do pieczenia - 1 łyżeczkaSól - 1/2 łyżeczkiJajka - 1 sztukaOlej rzepakowy - 1/2 szklankiSok cytrynowy - 1 łyżeczkaWoda - 1/2 szklanki
-
Składniki do farszu:
Ziemniaki - 1 kgSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMasło - 2 łyżkiSzalotka - 1/2 szklanki drobno posiekanejSzczypiorek - wedle uznaniaJajka - 1 sztuka
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do ciasta: W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce wymieszaj jajka, olej roślinny, sok z cytryny i wodę. Wlej mokre składniki do suchych i mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto się uformuje. Następnie ugniataj ciasto, aż się zetnie i zrobi się gładkie. Zawiń ciasto z folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. godzinę.
Ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie przeciśnij je przez praskę lub maszynkę do mielenia i zostaw do ostygnięcia. Cebule pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zacznij smażyć cebulę. Gdy złapie brązowy kolor, odstaw do wystygnięcia. Szalotkę pokrój dość drobno. Ziemniaki, cebulę i szalotkę przełóż do miski, dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wycinaj za pomocą szklanki. Przełóż farsz i zawiń. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory