Knysze ziemniaczane z cebulą

Haps 14.02.2020 21:19
(brak ocen)
OCEŃ
Knysze ziemniaczane z cebulą
Knysze to danie pochodzące z Europy Wschodniej. Najbardziej popularne było na Ukrainie, Litwie i Białorusi. I choć nie wiemy, czy nadal cieszy się tam taką samą popularnością, to wiemy jedno: jest naprawdę pyszne!
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Do ciasta: W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce wymieszaj jajka, olej roślinny, sok z cytryny i wodę. Wlej mokre składniki do suchych i mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto się uformuje. Następnie ugniataj ciasto, aż się zetnie i zrobi się gładkie. Zawiń ciasto z folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. godzinę.

2 / 2

Ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie przeciśnij je przez praskę lub maszynkę do mielenia i zostaw do ostygnięcia. Cebule pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zacznij smażyć cebulę. Gdy złapie brązowy kolor, odstaw do wystygnięcia. Szalotkę pokrój dość drobno. Ziemniaki, cebulę i szalotkę przełóż do miski, dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wycinaj za pomocą szklanki. Przełóż farsz i zawiń. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.