Królik z czosnkiem
Królik z czosnkiem
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Królik - 1 kgPapryka czerwona - 1 sztCzosnek - 1 główkaOliwa - 1 szklankaPapryka mielona słodka - 1 łyżeczkaOcet jabłkowy - 1 łyżeczkaKminek - 1,5 łyżeczki (rzymskiego)Wątróbka drobiowa - 100 gLiść laurowy - 1 sztTymianek świeży - 1 gałązkaSól - Do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Królika umyj i podziel na kawałki. Oliwę wymieszaj z 4 roztartymi ząbkami czosnku, solą, tymiankiem i listkiem laurowym. Polej królika, odstaw na 2 godziny. Po 2 godzinach obsmaż królika na tej samej oliwie, w której się marynował. Wyjmij, włóż do garnka.
2 / 2
Wątróbkę pokrój na kawałki i podsmaż na tym samym tłuszczu. Zmiksuj pokrojoną na kawałki paprykę, resztkę czosnku, kmin, paprykę w proszku i szczyptę soli. Do zmiksowanych składników dodaj trochę oliwy i wody oraz ocet. Pastą posmaruj królika, duś do miękkości.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory