Krucha tarta z pomidorami

Magda Duklas/Magazyn Kuchnia 29.01.2021 17:23
(brak ocen)
OCEŃ
Krucha tarta z pomidorami
Krucha tarta z pomidorami
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności trudny
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Przygotowujemy pieczone pomidory: przekrawamy je na ćwiartki i usuwamy nasionka. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Blachę smarujemy oliwą, układamy na niej pomidory, posypujemy siekanym czosnkiem (wraz z łupinami) i gałązkami tymianku. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą morską. Pieczemy około 45 minut. Następnie odwracamy pomidory na drugą stronę i pieczemy jeszcze około godziny. Pomidory powinny się nieco skurczyć, ale pozostać wilgotne i mięsiste. Upieczone studzimy i obieramy ze skórki.

2 / 4

Przygotowujemy marynowane pomidory. Blanszujemy je we wrzątku około 30 sekund. Osączamy i studzimy, a następnie kroimy na ćwiartki. Oczyszczamy z nasionek. Przekładamy pomidory do szklanego słoja, dodajemy obrany tymianek, czosnek i sól. Wlewamy tyle oliwy, aby zakryła pomidory. Pozostawiamy na 2 godz. w temp. pokojowej.

3 / 4

Robimy ciasto. Mieszamy mąkę z solą. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i palcami wyrabiamy kruszonkę. Dodajemy żółtka, wodę i szybko zagniatamy ciasto (jeśli jest za suche, dodajemy nieco więcej wody). Robimy z ciasta kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 2 godz. do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką pergaminie, przekładamy do formy na tartę. Ciasto powinno całkowicie zakrywać nie tylko jej dno, ale i boki. Nakłuwamy je widelcem i smarujemy glazurą z żółtka i wody. Pieczemy około 25 min, aż będzie rumiane. Studzimy, nie wyjmując z formy.

4 / 4

Mieszamy sałaty wszystkich odmian z oliwą, solimy. Ciasto ostrożnie wyjmujemy z formy i przekładamy na półmisek. Pośrodku ciasta rozkładamy sałatę, pozostawiając przy brzegach około 2 cm wolnego miejsca, które wypełniamy pomidorami (na przemian marynowanymi i pieczonymi). Pozostałe pomidory układamy na sałacie, całość posypujemy tartym parmezanem i listkami bazylii.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.