Składniki (4porcje)
-
Pomidory - 1.5 kgOliwa - 1/2 szklankiCzosnek - 3 ząbkiTymianek świeży - 4 duże gałązkiSól morska - 1 łyżeczkaPomidory - 1/2 kgTymianek świeży - 2 gałązkiCzosnek - 2 ząbkiSól morska - 1/2 łyżeczkiOliwa - 1.5 szklankiMąka pszenna typ 500 - 1 i 3/4 szklankiSól morska - 3/4 łyżeczkiMasło - 10 łyżekŻółtka - 2Woda - 2 łyżki w temperaturze pokojowejŻółtka - 1Woda - 1 łyżeczkaSałata - 4-6 garści mieszanych różnych sałatOliwa - 2 łyżkiSól morska - 1/2 łyżeczkiParmezan - 6-7 dag startegoBazylia - 6 listków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowujemy pieczone pomidory: przekrawamy je na ćwiartki i usuwamy nasionka. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Blachę smarujemy oliwą, układamy na niej pomidory, posypujemy siekanym czosnkiem (wraz z łupinami) i gałązkami tymianku. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą morską. Pieczemy około 45 minut. Następnie odwracamy pomidory na drugą stronę i pieczemy jeszcze około godziny. Pomidory powinny się nieco skurczyć, ale pozostać wilgotne i mięsiste. Upieczone studzimy i obieramy ze skórki.
Przygotowujemy marynowane pomidory. Blanszujemy je we wrzątku około 30 sekund. Osączamy i studzimy, a następnie kroimy na ćwiartki. Oczyszczamy z nasionek. Przekładamy pomidory do szklanego słoja, dodajemy obrany tymianek, czosnek i sól. Wlewamy tyle oliwy, aby zakryła pomidory. Pozostawiamy na 2 godz. w temp. pokojowej.
Robimy ciasto. Mieszamy mąkę z solą. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i palcami wyrabiamy kruszonkę. Dodajemy żółtka, wodę i szybko zagniatamy ciasto (jeśli jest za suche, dodajemy nieco więcej wody). Robimy z ciasta kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 2 godz. do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką pergaminie, przekładamy do formy na tartę. Ciasto powinno całkowicie zakrywać nie tylko jej dno, ale i boki. Nakłuwamy je widelcem i smarujemy glazurą z żółtka i wody. Pieczemy około 25 min, aż będzie rumiane. Studzimy, nie wyjmując z formy.
Mieszamy sałaty wszystkich odmian z oliwą, solimy. Ciasto ostrożnie wyjmujemy z formy i przekładamy na półmisek. Pośrodku ciasta rozkładamy sałatę, pozostawiając przy brzegach około 2 cm wolnego miejsca, które wypełniamy pomidorami (na przemian marynowanymi i pieczonymi). Pozostałe pomidory układamy na sałacie, całość posypujemy tartym parmezanem i listkami bazylii.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory