Kugel z peklowaną golonką
Kugel z peklowaną golonką
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 1,5 kgCebula - 30 dagMąka pszenna - 2 dagJajka - 1Golonka - 300 g peklowanej i upieczonejMleko 3.2 proc. - 1 szkl.Śmietana 22 proc. - 1 szkl. kwaśnejMasło - 200 gSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuPieprz ziołowy - Do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Ziemniaki umyj, obierz i zmiksuj w malakserze przy pomocy ostrzy do szatkowania. Odcedź masę na gazie. Z odcedzonej wody ziemniaczanej odlej 1 szklankę. Mleko zagotuj i zaparz nim masę ziemniaczaną.
2 / 3
Cebulę obierz, zmiksuj w malakserze na drobną kostkę i usmaż w misie robota na 3 masła na złoty kolor (użyj końcówki elastycznej). Cebulę wymieszaj z masą ziemniaczaną, surowym jajem, przyprawami oraz mąką.
3 / 3
Do małych foremek nałóż masę ziemniaczaną oraz porwane kawałki mięsa golonki. Wierzch masy wyrównaj i nałóż na górę małe kawałki masła. Foremki wstaw do piekarnika o temp 180 st.C na ok. 45 min. Podawaj na gorąco, polewając kwaśną śmietaną
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory