Kurczak panierowany

Magazyn Kuchnia 21.01.2020 16:10
(brak ocen)
OCEŃ
Kurczak panierowany
Kurczak panierowany
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W każde udko wsuwamy palec tuż przy kości i w powstały otwór wcieramy sól. Starannie posolony węgierskim sposobem kurczak będzie się znacznie różnił w smaku od polskiego, solonego tylko z wierzchu, zwłaszcza gdy po nasoleniu wstawimy go na 2-3 godziny do lodówki, aby sól się dobrze wchłonęła. Następnie obtaczamy kurczaka w mące, roztrzepanym posolonym jajku oraz bułce tartej. Przyklepujemy panierkę, aby ściśle przylegała do mięsa. Smażymy w głębokim, dobrze rozgrzanym smalcu przez 20-25 minut na średnim ogniu. Podajemy z sałatą i frytkami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.