Kurczak panierowany

Kurczak panierowany
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Sól - do smakuMąka pszenna - 100 gJajka - 2Bułka tarta - 200 gSmalec - 250 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W każde udko wsuwamy palec tuż przy kości i w powstały otwór wcieramy sól. Starannie posolony węgierskim sposobem kurczak będzie się znacznie różnił w smaku od polskiego, solonego tylko z wierzchu, zwłaszcza gdy po nasoleniu wstawimy go na 2-3 godziny do lodówki, aby sól się dobrze wchłonęła. Następnie obtaczamy kurczaka w mące, roztrzepanym posolonym jajku oraz bułce tartej. Przyklepujemy panierkę, aby ściśle przylegała do mięsa. Smażymy w głębokim, dobrze rozgrzanym smalcu przez 20-25 minut na średnim ogniu. Podajemy z sałatą i frytkami.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory