Kurczak po holendersku
Kurczak po holendersku
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Cebula - 3Marchewka - 3Por - 1 biała częśćCzosnek - 2 ząbkiOlej rzepakowy - 1 łyżkaMasło - 2 łyżkiKurczak - 1Sól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuCukier - 1 łyżkaMąka pszenna - 2 łyżki płaskieLiść laurowy - 2Śmietana 12 proc. - 2 łyżkiNatka pietruszki - 2 łyżkiTymianek świeży - Wg uzaniaGoździki - 2Piwo jasne - 1/2 l
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Cebule, marchewki i por obieramy i kroimy na plasterki. Obrany czosnek lekko rozgniatamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej z masłem.
2 / 4
Kurczaka dzielimy na osiem części, solimy, pieprzymy i obsmażamy ze wszystkich stron. Wyjmujemy.
3 / 4
Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę i czosnek, a po kilku minutach dodajemy marchewkę i por. Warzywa posypujemy cukrem i mąką, mieszamy. Po chwili wkładamy kurczaka, dodajemy liście laurowe, goździki i szczyptę tymianku.
4 / 4
Zalewamy piwem i śmietaną. Dusimy pod przykryciem ok. 40 min. Posypujemy natką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory