Kurczak po holendersku

Magazyn Kuchnia/Aleksandra Lazar 02.10.2020 13:01
(brak ocen)
OCEŃ
Kurczak po holendersku
Kurczak po holendersku
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Cebule, marchewki i por obieramy i kroimy na plasterki. Obrany czosnek lekko rozgniatamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej z masłem.

2 / 4

Kurczaka dzielimy na osiem części, solimy, pieprzymy i obsmażamy ze wszystkich stron. Wyjmujemy.

3 / 4

Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę i czosnek, a po kilku minutach dodajemy marchewkę i por. Warzywa posypujemy cukrem i mąką, mieszamy. Po chwili wkładamy kurczaka, dodajemy liście laurowe, goździki i szczyptę tymianku.

4 / 4

Zalewamy piwem i śmietaną. Dusimy pod przykryciem ok. 40 min. Posypujemy natką.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.