Kurczak z nutą cytrusową
Kurczak z nutą cytrusową
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Kurczak - 1 o wadze 1.5 kg podzielony na ćwiartki
-
Marynata:
Mandarynki - 300 ml sokuMandarynki - 2 łyżki skórkiSkórka z cytryny - z 1 cytrynyMiód pszczeli - 5 łyżekSos sojowy - 1/4 filiżankiChili - 2 posiekane papryczkiNatka pietruszki - 1 posiekany pęczekTymianek świeży - 3 łyżki listkówImbir - 3 łyżki startego i świeżegoOliwa - 3 łyżkiSól morska - 1 łyżka grubej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Mieszamy wszystkie składniki marynaty i zalewamy nią kurczaka. Odstawiamy na 2 godz.
2 / 2
Rozgrzewamy grill. Wyjmujemy kurczaka z marynaty i zdejmujemy z niego zioła. Pieczemy mięso na grillu przez 25 min, co chwilę obracając i smarując marynatą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory