Składniki (4porcje)
-
Bazylia - 2 pęczkiOliwa - 100-150 mlParmezan - garść świeżo startegoOrzeszki pinii - 1 łyżka uprażonych na suchej patelniCzosnek - 1 roztarty ząbekSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuPierś z kurczaka - 4Oliwa - 2 łyżkiOliwki czarne - garśćPomidory suszone - 4 z oliwyMozzarella - 1 kulka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Robimy pesto. Do blendera lub moździerza wrzucamy listki bazylii, wlewamy połowę oliwy i miksujemy lub ucieramy na jednolitą papkę. Dodajemy parmezan, orzeszki piniowe, czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i znów miksujemy (lub rozcieramy) na jednolitą, gęstą masę. Cały czas, cienką strużką, wlewamy resztę oliwy. Pamiętajcie, że jeśli włożycie pesto do lodówki, zgęstnieje, dlatego lepiej zrobić odrobinę rzadsze.
2 / 2
Przygotowujemy kurczaka. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Piersi kurczaka obsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż staną się złociste. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, smarujemy pesto, na wierzchu układamy oliwki i suszone pomidory, posypujemy startym serem. Zapiekamy około 15 minut (aż ser się stopi).
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory